top of page
IMG_2125-2.jpg

Mortensrud Sirkusskole

ble opprettet i Januar 2022 og er drevet av foreldre og sirkusartister i samarbeid med Cirkus Xanti og Oslo Sør-satsingen avd. Rudshøgda. 

Om oss

Alt startet med at kulturavdelingen i Oslo kommune arrangerte et møte mellom Oslo Sør-satsingen avd. Rudshøgda og Cirkus Xanti om et sirkusprosjekt på Rudshøgda. Målet var å skape en arena for sirkusaktivitet for barn og unge som en start på en åpen sosial samhandling mellom lokalbefolkningen og Oslo Sør-satsingen avd Rudshøgda, og mellom beboerne på Rudshøgda.

 

Cirkus Xanti* arrangerte en liten Sirkuslandsby i oktober 2019 med gratis forestillinger for skoler og barnehager i ukedagene, og åpen gratis festival for lokalbefolkningen i helgen. Cirkus Xanti's superprosjekt Sirkus Cirka var spesielt viktig. Her ble 30 barn forvandlet til sirkusartister på noen timer og viste en helstøpt sirkusforestilling for familie, skole, barnehager og andre fra lokalbefolkningen. I tillegg til forestillinger var det sirkusskole for alle interesserte barn og unge, og voksne for dem som ville være med.

 

Denne Sirkuslandsbyen var en stor suksess, og sommeren 2020 og 2021 - på tross av pandemien og spesielt også nettopp pga den, arrangerte Cirkus Xanti flere sommersirkus og pop-up sirkus prosjekter, samt nye Sirkuslandsbyer, hvert år på Rudshøgda, hvor etterhvert en stor flokk barn og unge ble både dyktige og interessert i å lære mer sirkus - og ønsket om fast sirkusaktivitet på Rudshøgda ble formidlet, ikke bare fra barna, men også fra foreldre og flere fra lokalmiljøet som så den positive effekten prosjektene til Cirkus Xanti hadde.

 

Da begynte et konkret arbeid for å få til en fast selvstendig sirkusskole på Mortensrud, foreldredrevet og for barn og unge på Rudshøgda og Mortensrud, først og fremst. Dette har lykkes, og nå gjelder det å få den etablert og drevet slik at den blir til det beste for hele lokalsamfunnet.

*Cirkus Xanti er et scenekunst kompani som startet i 2001. Med støtte fra Norsk Kulturråd m.fl. fikk Cirkus Xanti designet og laget 6 nye sirkustelt for et mobilt sirkussenter og -festival: Sirkuslandsbyen.

Møte vårt team

Vi har følgende profesjonelt utdannede sirkusartister/-instruktører knyttet til Mortensrud Sirkusskole som lærere:

380233523_323980696945744_2250597151071471718_n.jpg

Wiktoria Wiktorczyk

instruktør

er luftakrobatikk og teater lærer, produsent, pedagog og mamma til to. Hun har vokst opp i teater og eventyret har aldri sluttet. Hun begynnte med dans og luftakrobatikk da hun var ung og siden har hun sammarbeidet med mange teater i Polen, reist rundt som sirkus instruktør og leder i forskjellige ungdomsprosjekter i mange land (Slovakia, Frankrike, Tyskland, Czechia, Bulgaria, Italia, Austria, Stor Britannia). Hennes hoveddisiplin innenfor sirkus er Aerial Silks. Hun er utdannet kulturanimatør og danse-pedagog, yoga og pilates lærer. Hun har spesielt interesse innenfor anatomi og mobilitet trening.

 

For Wiktoria er bevegelse livet. Jeg tror at sirkus har kraften til å få barn til å elske å bevege seg, bringe mennesker sammen, lære å jobbe som en gruppe og å fokusere. Å trene sirkusdiscipliner er utfordrene og gøy på samme tid.

IMG_4877 2.JPG

Eva Maria Pilar Patiño 

instruktør

har sin grunnutdannelse i barne- og ungdomsarbeiderfaget, og har i den sammenheng jobbet med barn og unge i alle aldre. 
Da hun reiste til Colombia i 2014, oppdaget hun nysirkus for første gang, og ble en del av et uoffisielt sirkus-miljø i Bogota. 
Her lærte hun seg luftakrobatikk, flamme poi, acro yoga og opptrådte på gaten sammen med en gruppe sirkusartister.
Da hun kom tilbake til Norge, begynte hun å jobbe som profesjonell sirkusartist og instruktør. Noen år senere begynte hun å studere sirkus, på AFUK (akademiet for utæmmet kreativitet) i København, med et ønske om å videreutvikle. Deretter studerte hun fysisk teater på The Commedia school, og fordypelse innenfor teatralske stiler på La Escuela Internacional de teatro, i Madrid.

For Eva Maria så handler sirkus om frihet til å være seg selv, og å utforske sitt unike uttrykk i trygge rammer. Oppdage fysikkens muligheter gjennom lek og kreativ utfoldelse, i samarbeid med andre.  Og ikke minst, om tilhørighet, både i en gruppe, et miljø og i egen kropp.

Katarzyna Sanak aerial silks.jpg

Kasia Sanak

instruktør, daglig leder

er en skuespiller og sirkusartist som liker mest å danse i lufta. Hennes hoveddisiplinene er Aerial Silks, Aerial Hoop og Chinese Pole. Hun fikk sin  Kunstnerisk utdanning i Academy of Theatre Practice "Gardzienice" (Polen). Siden 2015 har hun utført og undervist i mange prosjekter rundt omkring i Norge, Polen, Italia, Slovakia, Tsjekkia, Ungan, Skotland, Serbia og Armenia.

Kasia er veldig glad i å jobbe med mennesker, som er hennes største inspirasjon for kunstnerisk arbeid.

IMG_1612_edited.jpg

Palle Bay Henriksen

instruktør

er født 1970, og fikk sin første enhjulssykkel som 10 åring og han elsker fortsatt å leke. Mr Toons opptrer både som solist og med 2 forskjellige duo shows. Enhjulssykkel er moro og utfordrende.

Alle kan lære seg det med flid og pågangsmot.

Kom og få en grundig instruksjon gjennom lek.

Vi jobber med balanse, å tørre å miste kontrollen, og litt sjonglering for å variere.

1.jpg

Louis Milo Poisot

instruktør

er en sjongler og akrobat . Når han var barn begynte hans sirkuseventyr med gymnastikk trening hos Avenir Gymnastique Chemillè i Frankrike. Etterpå jobbet han som en del av store og små sirkus- og scenekunstproduksjoner rundtomkring ulike lander. 

Hos Mortensrud Sirkusskole underviser han mest i diabolo, talerker, sjonglering med baller, flower stick og akrobatikk på baken.

Ved siden av sirkus jobber Milo også som musikkomponist og produsent. Han er utdannet trommer som spiller gitar, piano og ulike typer fløyter.

image_123650291.JPG

Anna Tarakhchyan 

instruktør

er en skuespillerinne og sirkusartist. Jeg jobbet i teater siden jeg ble ferdig med utdanning i Yerevan State Institute of Theater and Cinematography (Armenia). Siden 2018 jobber hun også som sirkusinstruktør.  Blant annet underviser hun akrobatikk og luftakrobatikk som hun er veldig glad i. 

Anna sier: "Siden jeg var tenåring hadde jeg en drøm  "å fly som en fugl" med luftakrobatikk, ble drømmen min virkelighet. "

IMG_9502.HEIC

Monique Mumba Tshidibi

assistent

er en 14 år gammel jente som driver med sirkus siden Sommersirkus prosjekt i 2022. Som assistent hjelper hun med undervisning i de minste gruppene som øver på fredager sammen med Side naz. Hun går selv på sirkusskole (UNGDOMSIRKUS) og hennes favoritte disipliner er luftakrobatikk og akrobatikk.

Jeg liker sirkus fordi det er alltid noe spennene å lære som jeg kan etterpå lære til andre små barn. Jeg liker til å treffe nye folk og jeg får den muligheten gjennom de ulike prosjekter i sirkusskolen!

IMG_4046.PNG

Roqaia Hussein

assistent

er en 15 år gammel jente som har vært med på sirkus siden hun var 9 år da Sirkuslandsbyen kom til Mortensrud i høsten 2019 og arrangerte de en forestilling for barn fra Mortensrud skole. Som assistent hjelper hun med undervisning i de minste gruppene som øver på lørdager og bidrar hun med masse kreative innspill for nye prosjekter. Hun går selv på sirkusskole (UNGDOMSIRKUS) og hennes hoveddisipliner er Arial Hoop, Arial Silk og akrobatikk.

 

Jeg viste aldri at sirkus kunne være så spennende. Så jeg melde meg på sirkusskole etter Skoletid for å prøve og se om det var noe for meg. Det var som kjærlighet ved første blikk.!

Jeg elsker å bake og musikk i tillegg til sirkus. 

IMG_0743.HEIC

Sude naz Køse

assistent

er en 14 år gammel jente som startet med sirkus gjennom Trening med venn prosjekt i vår 2023. Som assistent hjelper hun med undervisning i de minste gruppene som øver på fredager sammen med Monique. Hun går selv på sirkusskole (UNGDOMSIRKUS) og hennes hoveddisipliner er sjonglering og talerker.

 

Jeg liker å komme har fordi jeg lærer alltid nye ting og utvikle sine talenter, som jeg kan etterpå vise til andre folk. Ved siden av sirkus liker jeg også musikk og baking.

VIKARER:

Luiza Adjuto, Tinka Amundsen,

Morten Narverud, Margrethe Rykkelid, Gabriel Dreyfus  

Mortensrud Sirkusskole sitt
styre består for tiden av:

Miriam Støvring - styreleder,

Imen Aouragh - nesteleder, foreldrekontakt

Anne Schønning, Sverre Waage og Palle Bay Henriksen - styremedlemmer.​

PHOTO-2023-09-23-20-26-28.jpg
bottom of page